Möt Julia Strandberg

Hur kommer det sig att du startade inkluderingsbyrån?

Jag har aldrig haft en dröm om att vara egenföretagare. Däremot brinner jag för kommunikation och inkludering. Och jag märkte att jag kan göra skillnad. Min kompetens och mina erfarenheter går att applicera på fler organisationer, och vi kan skapa ett mer inkluderande näringsliv. Det gynnar inte bara arbetsplatser och företag. Det gynnar hela samhället. Genom att vi breddar kompetensen av de som formar framtidens städer, samhällen, infrastruktur och teknik så skapar vi demokratiska och inkluderande samhällen där fler ges möjlighet att påverka.

Berätta om din bakgrund?

Jag har pluggat språkvetenskap och litteratur med inriktning på retorik och kvinnligt och manligt språk. Under och efter mina studier arbetade jag som lärare och jag upptäckte att jag tycker om att utbilda och undervisa. Men jag brinner för kommunikation och pluggade därför en master inom kommunikation med fokus på bland annat ledarskapsstöd, förändringsprocesser, retorik och målgruppsanpassning.

Julia strandberg inkluderingsbyrån.2.png

Julia Strandberg
Grundare av Inkluderingsbyrån


Och med den utbildningen hittade jag hem!

Efter det har jag främst arbetat i teknik och IT-branchen där jag jobbat med marknadsföring, kommunikation, organisationsutveckling och rekrytering. Ganska snart insåg jag att mitt intresse för jämställdhet är användbart i mina yrkesroller. I mansdominerade branscher behövs det fler kvinnor, dels för att skapa bättre arbetsplatser, och dels för att all teknik och IT som skapas för framtiden behöver vara anpassad och skapad för alla människor.

Min senaste anställning var som marknads- och kommunikationschef på TFIP, en teknisk installationskonsult. Som del av ledningen lyfte jag frågan om jämställdhet och ledningen var eniga om att vi skulle arbeta med frågan strategiskt. Vi såg så många områden där det skulle vara positivt för oss.

  • Vi ville arbeta aktivt med vårt varumärke och profilera oss i teknikbranschen

  • Vi arbetade med employer branding och ville skapa en inkluderande miljö där medarbetare är stolta ambassadörer för bolaget

  • Vi var i stort behov av att rekrytera fler medarbetare - genom att arbeta med inkluderande rekryteringsprocesser kunde vi skapa ett större intresse för oss som arbetsgivare

  • Vi visste också att det skulle öka lönsamheten genom att heterogena team är bättre på problemlösning och innovation

Genom att aktivt arbeta med jämställdhet och mångfald gick vi från låga siffror till drygt 40 procent kvinnor. Jag är otroligt stolt över den resan och möjligheten att påverka och förändra. 

Varför blev det eget bolag?

Med den erfarenheten i bagaget så kände jag att det var dags att ta nästa steg. Jag vill hjälpa fler organisationer att nå jämställdhet genom att arbeta med kultur, ledarskap och rekrytering. Och när jag funderade på mina möjligheter så lockades jag mest av tanken att vara konsult och samarbeta med olika bolag i både långa och korta uppdrag med just inkludering som huvudfokus.

Att starta Inkluderingsbyrån är det läskigaste och roligaste jag gjort i min karriär. Nu när jag är igång är det fantastiskt kul. Jag har så inspirerande möten, både med kunder och samarbetspartners där vi kommer göra skillnad på riktigt. 

Jag samverkar med andra spännande bolag, nätverk och konsulter där vi tillsammans har en bred kompetens och hjälps åt för att skapa de bästa lösningarna, både för oss själva och för våra kunder.

Vad händer framåt?

Jag håller på att ta fram kursmaterial tillsammans med en partner, jag finslipar mina föreläsningar och skriver på något som jag hoppas ska bli en bok. Vi får se vad det blir av det helt enkelt!

Föregående
Föregående

Är ni redo för millennials?

Nästa
Nästa

Bygg en trygg organisation